čaje

Čaj ledvinový

na všechny dysfunkce ledvin, při onemocnění lymfatického systému, při narušení funkce hormonální sféry pohlavních orgánů a při všech nádorových onemocněních.

Složení čaje:

• Celík zlatobýl (Solidago virgaurea) – nať nebo květ 3díly
Přeslička rolní (Equisetum arvense) – nať 1díl
Rdesno ptačí – Truskavec (Polygonum aviculare) – nať 1 díl
Rdesno blešník – Vrbice bílá (Polygonum lapathifolium) – nať 1 díl

Čaj se může užívat i s méně bylinami (3) nebo vyjímečně i s více, ale vždy musí být zachován poměr:
Celík : ostatní byliny = 1 : 1

Užívání:

• 3x denně nálev z 1 polévkové lžíce na 1/4 litru vody asi 10 min. před jídlem. K tomu se musí přes den vypít 2-3 litry tekutiny jakéhokoli druhu.
• Nesmějí se však pít minerální vody s obsahem sodíku Na+ více než 100mg/L.
• Může se připravit celé denní množství čaje najednou a schovat v termosce aby byl teplý.

Čaj pro látkovou výměnu

– zažívací nebo žlučníkové potíže :

Ostropestřec mariánský (Sylibum marianum) semeno
Vlaštovičník větší (Chelinodium maius) nať 1 díl
Čabet benedykt (Cnicus benedictus) nať 1 díl

1 kávová lžička semene Ostropestřce mariánského se povaří v 0.3 dcl vody asi 5 min. a odvarem se zalije 1 pollévková lžíce směsi dalších dvou bylin. Pije se 3 x denně před jídlem. Je možné udělat zásobu do termosky na celý den.

– univerzální :

Smil písečný (Helichrysum arenarium) květ 1 díl
Světlík lékařský ( Euphrasia officinalis) nať 1 díl
Měsíček zahradní ( Calendula officinalis ) květ 1 díl
Celík zlatobýl ( Solidago virgaurea ) nať, květ 1 díl

3 x denně nálev z 1 polévkové lžíce a 1/4 L vařicí vody, nechat 15 min. vyluhovat a pít vlažný asi 15 min. před jídle

Čaj na vysoký krevní tlak

Jmelí bílé ( Viscum album ) mleté 3 x 1 kávovou lžičku
Česnek po 2 týdny, každý den jeden stroužek

Čaj na nízký krevní tlak

Měsíček zahradní ( Calendula officinalis ) květ 1 díl
Řebříček obecný ( Achillea millefolium ) nať 1 díl
Arnika horská ( Arnika nontana ) nať 1 díl
Kontryhel obecný ( Alchemilla vulgaris ) 1 díl

3 x denně nálev z 1 polévkové lžíce a 1/4 vařicí vody, nechat 15 min vyluhovat a pít vlažný asi 15 min před jídlem.